Design concept

 

About

 

Boda Borg is a swedish company that are creating experiences in form of quests for children and families. It is challenges that consist of different rooms in sequence, each of them with their own tasks to complete. I together with a friend of mine, Axel Larsson architect and artist, created one of these quests in Boda Borg Torpshammar in the middle of Sweden. We where to redesign an old quest that they wanted to renew. We created the story and conceptualisation of the quest and Boda Borg then build this based on our concept. The quest was ready in the fall 2017 and are now open for the public to solve.

Project info

 

2016 - 2017

 

 

Boda Borg

 

Team:

Axel Larsson

Boda Borg Torpshammar

 

Ideation

Conceptualisation

Architecture

Concept

 

The concept is based on a swedish children's story about an old man that lives in the swedish country side with his cat but with a twist. He is now preparing for traveling out in space to go and explore new planets. The quest takes the visitors through the journey of preparing the house, like feed the cat and water the carrots, prepare the spacecraft and eventually landing at the new planet.

Experience

 

The idea with the quests is that you have to try and figure out what to do in each new room. We have worked a lot with sound and light to give clues and to create the right atmosphere in each room. There are also some clues painted on the walls if the visitor pays close attention.

Game

 

I created a game for one of the rooms where you have to navigate through space to reach and continue to the planet. This is the animation for the game.

Room overview

 

An overview of the different challenges and rooms. the second room is a secret tunnel that leads to the spacecraft and the visitors needs to climb up one floor to get to the next room.

 

Process

Starting point

 

The old quest that we were going to replace had one room painted like this. We took this as a starting point and started ideate about psychedelic patterns and challenges with infinite mirrors in contrast to a room that is a swedish idyll summer.

Restrictions

 

The only thing that we weren’t allowed to change were the old privy that the children loved to crawl into, this also became a inspiration for creating a breakpoint between the two contrasts between the old countryside and the space travel.

Ideation & sketching

 

To communicate out ideas we created many sketches, and images but also a scale model of the existing architecture that we then changed and used to visualise our ideas.

Conclusion

 

This is the first of my own projects that have been built and used by a larger group of users which I think is really exiting. It is a really cool experience of going there and see the joy and excitement in peoples eyes when they pass the quest.

 

It has been interesting to shift perspective and think in this big scale and create a story for the user to live for a few minutes. This is what I will bring with me most from this project.

Sandbox

Space Explorer

Clothes

Pause

Get in touch!

 

QSCO2

 

Mobility Justice

 

Weaving Identity

 

Anaesthesia Care

 

Sandbox

 

Food Thinking

 

Luna